Niko Ruotsalainen tuntee monet Istekin työtehtävät

Niko Ruotsalainen työskentelee tietoliikenneasiantuntijana Istekin Käyttöpalveluissa. Työ on vienyt mennessään ja johdattanut Nikon Istekillä roolista toiseen. Työkavereita löytyykin nyt monista ryhmistä ja eri tehtävistä kerätty näkemys sujuvoittaa työntekoa.

Niko muutti vuonna 2009 vaimonsa kanssa Iisalmesta Kuopioon. Miehen suunnitelmissa oli suorittaa armeija ja AMK-opinnot, mutta kun hän saman vuoden syksynä pääsi Istekin edeltäjälle Kuopion yliopistollisen sairaalan Tekplus- yksikköön töihin, jälkimmäinen suunnitelmista jäi. Ennen armeijaa Niko ehti työskennellä nelisen kuukautta lähituessa. Palveluksen päätyttyä hän aloitti heti seuraavana maanantaina vakituisena yrityksessä, joka oli muuttunut Istekiksi.

– Ammatillisessa mielessä olen oppinut tosi paljon Istekillä. Taloon tullessa minulla oli elektroniikka-asentajan koulutus ja ylioppilastutkinto, sekä olin itseopiskellut tietokoneita paljon, mutta täällä olen saanut valtavasti kokemusta ja näkemystä, Niko kertoo.

Yhteistyötä yli ryhmärajojen

Ennen Istekkiä Nikolla oli IT-alan työkokemusta vain kesätöiden verran, mutta hänelle oli plakkarissaan Taitaja-kilpailun Tietokoneet ja verkot -Suomen mestaruudet vuosilta 2008 ja 2009 ja saman lajin EM-joukkuekultaa Rotterdamista EuroSkills-kilpailusta vuodelta 2008. Istekillä Niko on päässyt työskentelemään asiantuntijatehtävissä mm. toimialuepalveluissa, palvelinpalveluissa sekä turvallisuuspalveluissa. Nykyisessä työssään käyttöpalveluiden tietoliikenneasiantuntijana Niko kuuluu asiantuntijaresurssina eri projekteihin ja on mukana ylläpitämässä tietoliikenneverkkoja sekä tietoliikennelaitteita.

– Työ on mielenkiintoista ja mukavan haasteellista. Jatkuvasti pääsee kehittymään ja oppimaan, ja jokainen päivä on erilainen. Tuntuu, että nykyisessä työssäni olen omassa elementissäni ja pystyn käyttämään taitojani hyödyksi, Niko kuvailee.

Työtehtävät vaativat usein eri sidosryhmien kanssa asioimista ja työstöä yhdessä kollegoiden kanssa. Yhteistyötä tehdään jatkuvasti myös yli sisäisten ryhmärajojen, ja monien kollegoiden kanssa ollaan tekemisissä päivittäin. Niko nauttii työkavereiden näkemisestä ja toimistotyöhön kuuluvista yhteisistä kahvihetkistä, mutta työtehtävät onnistuvat onneksi hyvin etänäkin. Teams on kovassa käytössä ja päivät kuluvat pitkälti luurit korvilla.

Kokemusta ja työkavereita monesta tehtävästä

Eri tehtävien hoitamisen myötä Niko on saanut näkemystä, jota pääsee hyödyntämään nykyisessä työssään. Omakohtaisen kokemuksen myötä hän osaa miettiä ratkaisuja monien ryhmien kannalta.

Mukavat työkaverit ovat Nikolle tärkeä osa päivittäistä tekemistä ja jaksamista. Vuosien varrella Istekkiin on kertynyt paljon erilaista ammattitaitoa ja monipuolisia osaajia. Niko kertoo, että Istekillä on edelleen paljon työntekijöitä, jotka olivat töissä jo hänen aloittaessaan.

– On rikkaus, että mukana on eri ikäisiä. Työkaverit ovat ehkä viimekädessä se kaikkein olennaisin osa työssä viihtymisessä. Olemme päivittäin tekemisissä, kun apua annetaan ja pyydetään puolin ja toisin. Jos juttu ei luistaisi, ei jaksaisi. Etenkin kiireessä mukavat jutut keventää.

Niko kiittelee erityisesti tietoliikenteen työkavereitaan, joiden kanssa huumori pääsee kukkimaan päivittäin. Moninainen työkokemus on tuonut työkavereita muualtakin yrityksestä, ja yhteyttä pidetään vapaa-ajallakin. Vuosien varrella on istuttu iltaa yhdessä, mökkeilty ja järjestetty tupareita.

Vapaa-ajasta valtaosa menee perheen kanssa, johon kuuluu kouluikäiset tyttäret ja uusimpana tulokkaana japaninpystykorvan pentu. Ulkoilun, lautapelien ja elokuvailtojen lisäksi aikaa annetaan omakotitalolle, jossa on aina joku pieni remontti meneillään.

Tärkeää työtä, jonka tuloksista hyötyy itsekin

Työtehtävien on oltava mielenkiintoisia ja tarpeeksi haastavia, että Nikon mielenkiinto pysyy yllä. Aamulla pitää olla tunne, että päivän töihin on mukava ryhtyä. Myös joustava työaika on Nikolle tärkeä asia, että omat menot saa tarvittaessa helposti järjesteltyä.

Niko pääsee nauttimaan oman työnsä tuloksista myös kuntalaisena, ja näkee sitäkin kautta ihan käytännössä, mihin kaikkeen työ vaikuttaa. Rooli on korostunut etenkin korona-aikana, kun digitaaliset järjestelmät ovat olleet entistä tärkeämmässä roolissa.

– Onhan tämä meidän työ yhteiskunnallisesti merkittävää. Ei tätä tee vain elannon ja rahan takia, vaan ihan oikeasti haluaa varmistaa, että kaikki hommat toimii.