Olemme joukko julkisten teknologiaratkaisujen asiantuntijoita. Toimimme yhteiskunnan taustavoimina kehittämällä informaatio- ja teknologiapalveluita kunnille sekä terveyden ja hyvinvoinnin sektorille. Tehtävämme on rakentaa uutta digitaalista huomista ja auttaa asiakasomistajiamme menestymään.

Takaisin

Kohti hyvinvointialueita: mitä kertoisit leirinuotiolla töistäsi viimeiseltä kahdelta vuodelta?

Huh huh! Vuosi vaihtui, toiminta jatkuu ja hyvinvointialueiden ensimmäiset palkat on saatu maksettua. Vaikka edellinen voi kuulostaa ulkopuolisesta pliisulta, niin mukana olleet tietävät, että tästä yhteisestä hyvinvointialueiden rakennusmatkasta on tuleville leirinuotioille paljon tarinoita kerrottavaksi. 

Mitä on meneillään 1.1.2023 jälkeen? 

Meillä on asiakkaiden kanssa meneillään hyvinvointialueiden käynnistymiseen liittyviä viimeistelytöitä sekä valmistelemme ja teemme tälle vuodelle suunniteltuja käytännön toimenpiteitä esimerkiksi tietoliikenteen-, työasemien- ja sovelluspalveluiden haltuunottoon ja vakiointiin liittyen. Tämän lisäksi teemme asiakkaiden kanssa vuoden 2024 suunnittelua esimerkiksi budjetointiin ja projekteihin liittyen sekä pidemmän aikavälin suunnittelussa toiminnan uudistamiseen liittyvää arkkitehtuurityötä.

Olemme myös panostamassa uusiin palveluihin ja toimintaan ennestään tuttujen lisäksi.  ICT-infrastruktuuripalveluiden, järjestelmä- ja sovelluspalveluiden, tiedollajohtamisen sekä terveyden- ja hyvinvointiteknologian lisäksi tulemme panostamaan 1) asiakkaiden muutoksen johtamisen tukemiseen sekä päästä-päähän vaikuttavuuden tuomiseen osaksi palveluitamme, 2) edelleen kehittämään palveluidemme sopivuutta asiakkaiden tarpeisiin esimerkiksi palvelumuotoilun keinoin ja 3) edistämään kansallista yhteistyötä ja yhteentoimivuutta eri sidosryhmissä ja foorumeissa. 

Mitä kaikkea teimme ennen vuodenvaihdetta? 

Pikakelauksella otteita maaliskuusta 2019 tähän päivään: maaliskuussa 2019 maakunta- ja sote-uudistus ajettiin alas, jonka jälkeen kesäkuussa 2020 tehtiin rahoituspäätökset Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmalle sekä sote-rakenneuudistukselle. Loppuvuodesta 2020 tulevat hyvinvointialueet ja STM kävivät neuvotteluja ja lopulta kesäkuussa 2021 sote-uudistukseen liittyvät lait hyväksyttiin ja varsinainen toimeenpano pääsi käynnistymään heinäkuussa, jolloin myönnettiin myös hyvinvointialueiden perustamisen rahoitus vuosille 2021 ja 2022. Joulukuussa 2021 valmistui rahoituspäätökset ICT-muutoksille sekä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman täydentävät valtionavustukset, ja maaliskuussa 2022 myönnettiin hyvinvointialueiden valmisteluun lisämäärärahat erityisesti ICT-muutoksen valmisteluun. 

Istekkiläiset tekivät tuona aikana yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa esimerkiksi kuvassa olevia kokonaisuuksia: Hyvinvointialueiden pystyttämisen lisäksi istekkiläiset turvasivat asiakkaiden jatkuvat palvelut sekä toteutimme vuosittain yli 300 projektia.

Istekkiläiset tekivät tuona aikana yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa toteuttaneet esimerkiksi alla kuvassa olevia kokonaisuuksia: 

Istekin tilanne hyvinvointialueilla tammikuun 2023 alussa. Istekki on mukana 15+1 hyvinvointialueella, joilla se koskettaa yli 3,9 miljoonan ihmisen elämää.

Yhdessä tekemällä onnistutaan 

Tekemisen määrä ja vauhti on ollut kaikilla osapuolilla hengästyttävää. On ollut hieno nähdä ja kokea miten olemme yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa huolehdittu palveluiden jatkuvuudesta, tehty kehittämistoimenpiteitä sekä rakennettu hyvinvointialueita. Vanhat ystävyyssuhteet ovat vahvistuneet ja uusia on syntynyt. Hyvinvointialueiden rakentamisessa muodostuneet verkostot auttavat tulevissa koitoksissa.

Kiitoksia kaikille tähänastisesta, tästä on hyvä jatkaa

Tuomo Mujunen 
Johtaja, asiakaskokemus ja palvelukehitys 


Olemme julkisomisteinen osakeyhtiö, jossa omistajina ovat hyvinvointialueet, kunnat, kuntayhtymät ja omistajien strategiset kumppanit. Tarjoamme omistaja-asiakkaillemme strategista kumppanuutta ja kilpailukykyisiä palveluja sekä asiantuntijayhteisön, jolla on laajaa ydinosaamista julkishallinnon ja terveydenhuollon teknologiaratkaisuista.