Siirry sisältöön

Sairaanhoidon insinööriksi

15.06.2016 | Ammattilaiset | Katja Sorsa


Kukapa olisi uskonut reilut kaksikymmentä vuotta sitten, kun itsekin valmistuin sairaanhoitajaksi, että tietotekniikka ja sähköinen tiedonhallinta on näin suuressa merkityksessä hoitajien jokapäiväisessä työssä. Silloin sairaanhoitajakoulussa opeteltiin tekstinkäsittelyä WordPerfect 5.1:llä ja sekös vasta oli ihmeellistä ja hienoa! Siihen asti oltiin paukutettu sormen päät hellinä kirjoituskoneella ja virhelyöntien kohdalla oli melkein reikä paperissa, kun sitä yritettiin poistaa alta. Nyt sai naputella rauhassa, eikä tarvinnut korjauslakkaa käyttää. Vaikka siitä kuulemma juuri tiesi, että olin koneella ollut, kun oli korjauslakkaa näytössä. Blondivitsiniekat!

"1990-luvun puolessa välissä saimme Pegasoksen käyttöön terveyskeskukseen. Ensimmäinen sähköisen potilastietojärjestelmän antama konkreettinen apu oli laboratoriovastausten saaminen suoraan näytölle. Loppui lappujen edestakainen kuljettaminen laboratorion ja osaston välillä."

Monta askelta on sen jälkeen säästynyt, kun järjestelmät ovat kehittyneet ja integraatiot tehty järjestelmien välille. Nyt kuulemme usein sanottavan, että hoitajat istuvat vaan tietokoneella kansliassa. Oliko se jotenkin hyväksyttävämpää istua mustekynä kädessä, punainen tai sininen muovikansio sylissä ja kirjoittaa paperille kuin kirjoittaa tietokoneella? Vaikka kirjaaminen viekin nyt ehkä enemmän aikaa, hoitotyön kirjaaminen on strukturoitua, kansallisesti sovittua ja näin ollen tiedonhaun kannalta helpommin löydettävissä ja vertailukelpoista. Nykytiedolla voi paremmin johtaa ja kehittää.

Hoidon koulutuksen on pitänyt myös kehittyä käytännön mukana. Perusasiat hoidosta ja kirjaamisesta eivät ole mihinkään kadonneet, hoitajan perustyö on yhä sitä samaa kuin vuosikymmenet sitten, mutta välineet ovat kehittyneet ja tuoneet työhön uuden ulottuvuuden. Sairaanhoitajan koulutuksessa piti alkaa huomioimaan myös tiedonhallinnan osaaminen ja potilastietojärjestelmien käyttö.  Lisäksi työpaikkojen on pidettävä yllä henkilöstönsä osaamista myös tietojärjestelmien osalta. Tulee uusia järjestelmiä, versiopäivityksiä ja uusia ominaisuuksia. Useat potilastietojärjestelmät kuuluvat lääkintälaitteisiin ja silloin lakikin velvoittaa, että käyttäjällä on oltava turvallisen käytön vaatima koulutus ja kokemus. Kokemus karttuu töitä tehdessä ja koulutusta saa meidän potilastietojärjestelmiin erikoistuneelta kouluttajaryhmältä.

Tiedonhallinnan ja järjestelmien opetusta kehitetään niin meillä kuin koko Suomessa ja tiedonhallinnan osaamista viedään eteenpäin työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Esimerkkinä tästä on eNNI-hanke, jossa oli mukana 19 ammattikorkeakoulua sekä muita isoja kumppaneita. Hankkeessa edistettiin valtakunnallisesti systemaattisen hoitotyön kirjaamisen mallin osaamista ja käytäntöön viemistä.  Kuopiolla on myös suuri merkitys terveydenhuollon tiedonhallinnan osaamiselle. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa Suomen ainoana yliopistona sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon maisteritutkintoa.

Itsekin tämän tutkinnon suorittaneena olen perehtynyt sairaanhoitajan tiedonhallinnan koulutukseen. Kansainvälisesti on olemassa suositukset sairaanhoitajan tiedonhallinnan kompetensseista ja näitä kompetensseja vastaan tutkin, kuinka ne toteutuvat Suomen sairaanhoitajakoulutuksessa. Insinöörin tutkinnostakaan ei ole ollut haittaa, kun nykyisessä sairaanhoidon maailmassa työskentelee. Hyvä huomata, että sairaanhoitajan työ on muuttunut monialaisemmaksi ja tarvitaan paljon osaamista eri alueilta.
"Ennen sairaanhoitajia ja insinöörejä yhdisti sama sukunimi, nyt heitä voisi yhdistää osin sama koulutus."


15.06.2016

|

Kategoriat: Ammattilaiset

Katja Sorsa

Katja Sorsa

asiakaspäällikkö

Kirjoittaja toimii Istekki Oy:n asiakaspäällikkönä. Hänellä on pitkä kokemus potilastietojärjestelmien kouluttajana ja asiantuntijana Istekissä sekä sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa. Hänen mielenkiinnon kohteina ovat asiakaslähtöisten palvelujen ja hoitotyön kehittäminen.Jaa sivu somessa:

 

Tietoa blogista

Blogissamme Istekin asiantuntijat valottavat digitalisaation tulevaisuuden näkymiä ja nykytilannetta julkisyhteisöjen ja terveydenhuollon ammattilaisten, päättäjien sekä tietohallinnon näkökulmasta.

 

TUTUSTU KIRJOITTAJIIN