Siirry sisältöön

EU:n uusi tietosuoja-asetus kiinnosti Istekin järjestämässä koulutustilaisuudessa

24.05.2016


 

Asianajaja Jukka Lång asianajotoimisto Dittmar & Indreniukselta luennoi asiakkaillemme ajankohtaisista tietosuojaan liittyvistä asioista 19.5.2016 Kuopion kaupungin valtuustosalissa järjestetyssä tilaisuudessa. Tilaisuus keskittyi EU:n uuteen yleiseen tietosuoja-asetuksen sisältöön ja merkitykseen yksilöille, rekisterinpitäjille ja organisaatiolle. EU:n tietosuoja-asetus on sellaisenaan sovellettavaa lainsäädäntöä myös Suomessa ja tulee korvaamaan mm. nykyisen henkilötietolain. Tietosuoja-asetus tulee voimaan 25.5.2018 ja siihen asti toimitaan ns. siirtymäajalla.

Koulutustilaisuuteen osallistuneiden kuulijoiden määrä, tarkkaavaisuus ja lukuisat Långille esitetyt kysymykset kertoivat asiakasorganisaatioiden ottavan tietosuojan sille oikeutetusti kuuluvalla vakavuudella. Tilaisuus järjestettiin Istekin toimesta Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Kuopion kaupungin tietoturvan johtoryhmän toiveesta ja siihen osallistui myös muita Istekin asiakasomistajien edustajia.

Uuden tietosuoja-asetuksen myötä mm. yksilöiden kontrolli omiin tietoihinsa tulee laajenemaa ja mm. ”oikeus tulla unohdetuksi” -periaatetta aletaan soveltaa. Henkilötietoja käsittelevien organisaatioiden velvollisuudet lisääntyvät merkittävästi ja samalla riskit kasvavat. Henkilötietojen asianmukaisen suojauksen valvonta tehostuu ja viranomaisille tulee mahdollisuus langettaa rikkomuksista myös julkisen sektorin toimijoille jopa 20.000.000 euron sakko. Asetuksen myötä yritysten kansainvälisen liiketoiminnan edellytykset parantuvat unioninlaajuisten sisämarkkinoiden avautuessa ja viranomaisbyrokratia vähenee (sama säätely koko EU alueella).

Lång näki hyvin myönteisenä sen, että olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa eturintamassa aloittamassa valmistautumisen tietosuoja-asetuksen voimaantuloon. Tietosuoja ja tietoturva on syytä ottaa aiempaa vakavammin huomioon kaikissa organisaatioissa. Organisaatioiden tulisikin tehdä toimintasuunnitelma, kuinka asetuksen voimaantuloon valmistaudutaan. Useissa organisaatioissa omaa osaamista ja riittäviä resursseja tietosuojan ja tietoturvan hoitamiseksi ei välttämättä ole.

Istekki on ottanut yhdeksi strategiseksi kehityskohteeksi tietosuojan ja tietoturvan, sekä perustanut uutena turvallisuuspalvelut tarjoamaan asiakkailleen asiantuntija-apua valmistauduttaessa tietosuoja-asetuksen voimaan tuloon ja mm. merkittävästi pahentuneiden kyberuhkien torjuntaan. Lue lisää palveluistamme


Marko Ruotsala, päällikkö
Turvallisuuspalvelut
Istekki Oy


24.05.2016Jaa sivu somessa: